morskisgovor.com  
За нас | Форум | Контакти | Новини
 


Тони Димитрова отново поздрави приятелите си от Рибарското селище

Снощи на светлия празник Успение Богородично, Тони Димитрова отново поздрави приятелите си от Рибарското селище на Бургас. Поздрав сърдечен, островен и с дъх на море. Благодарим ти, че си до нас, Тони!

Всеки, който има желание да подкрепи каузата на Сдружение "Морски сговор" може да се свърже с нас на посочените по-горе контакти. Нека пазим корените, легендите и лицата на морския си град.

 

 

 

 

Как рибарите изпържиха рибата? Морските вълци от Ченгене скеле край Бургас залагат на идеи с опит


Как рибарите изпържиха рибата? Морските вълци от Ченгене скеле край Бургас залагат на идеи с опит

Димитър Янчев- Брадата просвети премиера Бойко Борисов и кмета на Бургас Димитър Николов за тънкостите на рибарлъка
18 Ноември 2017, Събота Източник: Труд

Премиерът Бойко Борисов също гостува на рибарите. Лови предимно попчета. Когато дойде му дават въдици от своите

Криза за кадри удря и рибарлъка. „Няма кой да ни наследи", клатят глави бургаските риболовци от селището Ченгене скеле. Само преди броени дни те създадоха МИРГ- нова рибарска група, в която се обединяват рибари от Бургас, Камено, селищата край езерата на морския град - Димчево и Тръстиково, за да кандидатстват по европейска програма и да усвоят средства.

Морските вълци от Ченгене скеле обаче категорично заявиха, че техните проекти няма да са за лодки, двигатели и мрежи, а за по- добра инфраструктура- пътища, градинки и паркинги. Риболовците искат да станат туристически обект, подобно на остров Света Анастасия. Накратко: селището да стане нещо като музей и посетителите от България и чужбина да видят на живо животът им в хижите, живописните канали, които ги опасват и по които лодките стигат до морето.

Така, те, морските вълци, ще влязат в нова роля, но пък тъжна- нямат млади наследници, които да ги оставят да работят в музея и да грабнат въдици и мрежи, да запърпорят с лодките в морето и да ги радват с добра слука.Така например единственият майстор- плетач на мрежи в селището е Сталин Илиев. Той е готов да даде без пари майсторлъка си на някой младок.

Вече никой не плете мрежи, купуват ги готови, обаче рибари без плетач на мрежи, са като ято без водач. Има си там много тайни - колко да е голямо „окото" на мрежата, за каква риба да се пригоди. И още тайни за скърпването, съединяването и използването им през всеки сезон.

На бой отиват само старците

„Общо взето сме като във филма „На бой отиват само старците", обобщават в Ченгенето. Наскоро измислиха имена на улиците си- повечето ги кръстиха на ветрове: „Мелтем", „Лонгоз", „Сироко", но една си остана „Консервна". Тогава рибарите коментираха, че името не е избрано случайно, защото и те са като героите на Стайнбек- „обрулени от съдбата".

Наистина, всеки рибар тук е една неповторима история. Бай Янко-Попчето е един от хората, с когото може да се запознаеш. Врял и кипял в занаята. Има няколко лодки. Първата от тях кръстил „Попче", откъдето идва и пракорът му.

Димитър Янчев-Брадата е друг колоритен морски вълк, стар далянджия. Той често казва, че и даляните трябва да станат туристически атракции, защото вече са рядкост тези, които работят, както е било преди. Удоволствие е да се слушат разказите му за едновремешния риболов, когато всички дружно са влизали със специални лодки да гонят пасажите паламуд.

По мнението на всички обаче, рибата не е като едно време. Променила е пътя си и я няма никаква. Както „Труд" писа, в архивите се пази един стар рибарски дневник. В него може да се проследи риболова през 1938- 1940- та година. Тогава предците им са вадели в мрежите си най- много „чирозъ". Така са наричали черноморската скумрия. С този улов са се препитавали. Сега черноморската скумрия я няма. И не само нея.

Няма да гоня Михаля

Тази година беше бедна и откъм паламуд. Защото, след като миналия сезон паламудът буквално препълваше касите и лодките а- ха, да потънат от тежестта им, докато излязат на брега, тази имаше слука тук-таме.
Затова рибарите в Ченгенето са решили да стават туристическа атракция. за да може в „празните" години, да се занимават с нещо ново и така да се каже да изпържат рибата. С други думи, като не пълни мрежите им, те пък хич няма да я търсят. Та дано се умножи и идния сезон да ги зарадва.

Намерението им е да потегнат, боядисат и приведат в атрактивен вид рибарските си къщи. Да опънат отпред мрежите. Да лъснат лодките и да зачакат не рибата, а туристите в култовата си кръчма „Морски сговор". То всеки да разкаже по една история, дето си ги нижат всяка вечер - достатъчно е.


Живописният вход на рибарското селище указва, че всичко далеч от морето е провинция.

Познават се с Летисия Каста

Всички са преживели морски бури, на много от тях лодките са търпели корабокрушения. Дори някои са участвали и във филм- не като актьори, а като статисти. Бившият кмет на селото Стоян Сербеза разказваше приживе, че е возил в лодката си актрисата Летисия Каста. И това е самата истина. Станало е по време, когато на остров „Света Анастасия" се снимаше филма на Камен Калев „Островът" /през 2011- та година/.
Туристите ще гледат хижите, гемиите, мрежите, ще хапват рибена чорба в кръчмата „Морски сговор", а който поиска - ще може да се качи в нечия лодка и да излезе на риболов с опитен морски вълк. За целта обаче са нужни хубави, а не кални както сега улици и задължително, паркинг. Това е идея на общината и на кмета на Бургас отпреди няколко години и наближава тя да бъде успешно реализирана.

Много смешки, но и много шубе в историите на Ченгенето

За любопитните истории, които ще слушат жадните туристически уши - те край нямат. Например как една година /преди много години/, неколцина кръстили лодките си на пищна мома, дошла в селището да помага на този или онзи, и да им готви. Или как през една люта зима, седели в хижите си и видели навън десетина пеликана. Приели ги, нахранили ги, но един от пеликаните- Гошо, бил много влюбчив и непрекъснато ходел при жената на един от рибарите. Явно, харесал я. Рибарят отначало се шегувал с тази случка, но ако сега някой му я припомни, ставал от масата и сърдито напускал.

Следваща история: понякога ловят...рибешки глави. Самата истина. Ловят примерно чернокоп на чепаре. Обаче най-големият хищник, леферът, изяжда чернокопа и като извадят въдиците само рибешки глави висят страшно по тях.

Много смешки, обаче когато преди няколко години ги удари голямото наводнение, та ги откъсна от света, голямо шубе беше, доверява един от рибарите, пожелавайки анонимност. Тогава кметът Николов лично ходи да им помага. Много се направи. Разчистиха река Отманлийска, асфалтираха нов, хубав път до селището.
Обаче дълго време след това, щом завалял дъжд и всички хуквали към колите си. Натъпквали се вътре и се придвижвали до високото на хълма. Там, на сигурно, стояли по цяла нощ, докато не спре да вали. Дали и до ден днешен е така, не е ясно.

Няма да си признаят, пък и ако ги питаш, ще вземат да се разсърдят и да станат от масата. Тънкообидни са.

Живописният вход на рибарското селище указва, че всичко далеч от морето е провинция.

 

СДРУЖЕНИЕ „ МОРСКИ СГОВОР" - НОВИ НАСОКИ В ДЕЙНОСТТА

септември 2016
morskivestnik.com

 

Председателите на „Морски сговор" и ГЕОПАН - Д. Янчев и д-р Ст. Пейков подписват договора в Рибарското селище край Бургас

Сдружение „Морски сговор" и ГЕОПАН - Бургас са познати на бургаската  черноморска общност. Двете дружества се договориха за сътрудничество с широк обхват и перспектива. Заслужава да се отбележи, че те горещо подкрепят съхранените елементи от рибарската култура по Черноморието да бъдат обявени и от ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство.


Набелязани са редица направления в работата през следващите години. Сред тях са например разработването на съвместни културни проекти, които подкрепят председателството на Република  България в ЕС, както и инициативи в подкрепа на общините от българското черноморско крайбрежие и Черноморско икономическо сътрудничество.

Не по-маловажни са намеренията за  създаване и отпечатване на Черноморски енциклопедичен справочник на рибаря и съвместни инициативи за развитието на кооперативното начало по българското черноморско крайбрежие, а също за учредяване на Рибарска библиотека.

Запланувано е съвместно организиране на научни форуми и приложни изследвания, както и развиването на образователни и възпитателни дейности с подрастващото поколение с цел да се съхранят местните традиции.

На подписването на тригодишния договор за сътрудничество присъства и носителя на номинацията за Световно нематериално културно наследство Сталин Христов Илиев

 

 

Обявяват рибарското селище за културно наследство

dariknews.bg

4 септември 2016

 

Обявяват рибарското селище за културно наследство

 

Обявяват рибарското селище за културно наследство / Петър Ракаджийски, Клуб Морски сговор

Процедурата за обявяването на Рибарското селище край Бургас за световно нематериално културно наследство напредва. Идеята е да се съхрани автентичността и да се направи задълбочено изследване на рибарските традиции и умения.
На среща с Димитър Янчев-неформалния кмет на Рибарското селище и председател на сдружение „Морски сговор", народният представител и председател на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм инж. Петър Кънев, заяви, че ще предложи допълнения в законодателството. Те ще улеснят и поощрят развитието на рибарството като традиционен поминък. Според Кънев, по-нататъшното утвърждаване на селището край Бургас налага и издигането на неговата пилотна роля в черноморския басейн, а това изисква и съответната обществена подкрепа. В срещата взе експертно участие и д-р Стефан Пейков от ГЕОПАН - Бургас.
Основната тема на разговорите бе стратегията на Рибарското селище като значима културна и туристическа атракция, образователен и възпитателен център за рибарските традиции по Южното Черноморско крайбрежие.

 

 

Влекач потроши рибарско селище във Варна (СНИМКИ)


Разрушени са 7 кейови места и 10-на рибарски лодки

Публикувана: 7 Oct 2015 | 10:08 Снимка Пламен Гутинов

Към 9,30 ч. сутринта днес влекач с кран повлече рибарски мостове и потопи 8 лодки в района на рибарското селище под Аспаруховия мост - до Учебния център в канала на Варненското езеро. На мястото пристигна полиция и специалисти от "Морска администрация".

 


Рибарите сами отстраняват  щетите, защото по думите им са бедни и не са имали възможност да застраховат плавателните си съдове.  Опасяват се, че заради повредените си лодки няма да могат да хванат дългоочаквания риболовен период, който започва сега.

 

"Аз съм един от потърпевшите също. Мостът ми го няма въобще. Този колега тук с тая дървената лодка беше на море, изкарах късмет, защото моята лодка в момента е на неговото място, успях да си откача въжетата и да си издърпам лодката на брега. Има потънали лодки, има лодки, които са ударени в дигите, доста сериозни щети и както виждате мостовете ги няма", оплака се рибарят Георги Чангъров.

 


"Кранът излизаше, влекач го буксираше и фактически тръгна към нас и започна да троши лодките наред", добави другият пострадал Илко Йовчев.

 


На мястото пристигнаха екипи  на Морска администрация. Огледите ще продължат. Резултатите  ще бъдат обявени по-късно на сайта на Министерството на транспорта. Полицията също разследва случая.

 


 

Ренета Христова

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

Рибарите от "Ченгене скеле" отбелязаха една година от наводненията с празничен курбан

Автор: "PoligrafF", от 07.09.2015  Днес рибарите гледат оптимистично към бъдещето и чакат морето да изстине, за да излязат близо до брега големите пасажи от лефер и паламуд. Гости на празника им бяха кметът Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, общински съветници и много приятели.

Рибарите от "Ченгене скеле" отбелязаха една година от наводненията с празничен курбан. Точно в дните около Съединението през 2014-та се изля огромният дъжд, който потопи десетки лодки, наводни жилищни постройки и разруши пътя към местността.

Днес рибарите гледат оптимистично към бъдещето и чакат морето да изстине, за да излязат близо до брега големите пасажи от лефер и паламуд. Гости на празника им бяха кметът Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, общински съветници и много приятели.

"Искам да благодаря искрено на всички хора и фирми, които се включиха в разчистването и възстановяването на инфраструктурата след наводненията. Днес пътят към рибарското селище е цялостно ремонтиран. До края на годината трябва да завърши корекцията на дерето и изграждането на нов водоотливен канал. Напредва изработването на проект за цялостна модернизация на "Ченгене скеле", с който кандидатстваме за европейско финансиране. Желанието ми е не само да запазим селището, но и да му дадем перспектива", каза кметът Николов.

В празничния концерт се включиха с много настроение Стефан Диомов, "Петте сезона", Захари Чернев и ансамбъл "Странджа". Приятна изненада беше участието на Симеон Събев - Монката от група "Корали", който е първият изпълнител на "Бургаски вечери".

 

 

 

 

Този сайт се израбoти
с любезната подкрепа на
преводаческа агенция "Нов Век"
© morskisgovor.com 2018
Всички права запазени
изработка: bgwebdesign.org