morskisgovor.com  
За нас | Форум | Контакти | Новини
 


Модерен културно-исторически комплекс преобразява Рибарското селище

петък, 05 юни 2020
Димитър Шишманов

ribarsko-selitshe

Модерен културно-исторически комплекс ще промени изцяло облика на Рибарското селище край Бургас. Той ще разполага с многофункционална зала и площадно пространство, където ще се осъществяват различни културни, образователни и развлекателни прояви.

Многофункционалната зала ще има конструкция, съставена предимно от дървени елементи, което ще спомогне тя да се вписва по един добър начин с архитектурата в Рибарското селище. Залата ще е с капацитет между 80 и 150 души и там ще се провеждат изложби, пленери, концерти и други дейности, които ще разкриват различни аспекти от живота и поминъка на рибарите в региона.

В комплекса ще се провеждат и обучения за деца, насочени към морето, риболова и водните спортове. Самите рибари от местната общност също ще бъдат активни и ще участват в различните инициативи.

Площадното пространство ще е ядрото на комплекса и през него ще се осъществяват връзките между всички функционални зони. От южната му страна то ще граничи с река Отманлийска, а в тази посока се открива добра гледка към Рибарското селище. Площадното пространство ще има алеи, детска площадка, зеленина и пикник зона.

Връзката на площада с морето ще е посредством амфитеатър, който ще се използва както за почивка и достъп до водни атракции, така и като сцена за по-малки прояви.

Културно-историческият комплекс се изгражда по Проект "Силата на водата. Подкрепа за повишаване потенциала на община Бургас като конкурентоспособна туристическа дестинация", финансиран по ОПРР 2014-2020.

 

 

Все още има кой да покаже на бургаските деца как се шие рибарска мрежа и как се прави моряшки възел


петък, 01 ноември 2019

Публикувано от: Стефан Минчев

burgas.bg

 

Интересна среща, посветена на Деня на Черно море, се състоя вчера на новата защитена лодкостоянка в бургаския квартал "Крайморие". Там известният рибар от Ченгене скеле Сталин Илиев - Шопа показа на третокласници от ОУ "П.Р. Славейков" как се шие мрежа и как се правят моряшки възли. Имаше организирана викторина с въпроси и подаръци за децата. Събитието бе организирано от Община Бургас и Местна инициативна рибарска група Бургас - Камено.

Старите рибари скоро ще могат да допринесат със знанията, уменията и личния си чар и за повишаване на туристическата привлекателност на нашия град. Община Бургас разчита много на тях да участват активно в обслужването на бъдещия етнографски комплекс в Ченгене скеле, който ще бъде изграден с европейски средства. Там рибарите ще могат да показват своите занаятчийски и кулинарни умения, а до мястото ще се стига бързо и удобно по вода, след като бъде изграден новият защитен пристан в рибарското селище.

 

Още снимки
Регионален исторически музей Бургас и Сдружение „Морски сговор" представят 

проект „СТАРИТЕ РИБАРИ В ТЪРСЕНЕ НА ОНЛАЙН ЧИРАЦИ"

финансиран от Програма „Културно наследство" - подпрограма „Нематериално културно наследство" - част от Национален фонд „Култура".


27.09.2018 г.

 

Регионален исторически музей Бургас и Сдружение „Морски сговор" представят дигитални видео уроци,които ще популяризират рибарските практики.

Виж всички видео уроци ТУКhttp://www.burgasmuseums.bg/index.php?page=encyc&enc=ribari

Видео уроците са налични и в световната мрежа за споделяне на видеоклипове Youtube на адрес:

  https://www.youtube.com/channel/UCl9aROF9Hr-M-hAiseTojLg


Бургаският музей и сдружение „Морски сговор" продължават кампанията за привличане на нови материали за виртуалната експозиция - снимки и записи на рибарите, предмети и истории.

За да се разшири съдържанието й, рибарите се надяват всеки да заснеме собствен клип и да го изпрати. Чрез опцията за плейлисти е дадена възможност за лесно прибавяне и споделяне на видеа от различни автори по подтеми.

 

 

 

Груб скандал в Общинския съвет на Бургас за бъдещето на Рибарското селище

18 Септември 2018

Автор: Георги РУСЧЕВ

След много скандали, лични нападки и разгорещени разисквания общинските съветници приеха единодушно (40 „за", 0 „против" и 0 „въздаржали се") на извънредна сесия двете спешни докладни записки на кмета Димитър Николов, касаещи Рибарското селище (бившето Ченгене скеле).


Както Флагман.БГ писа вчера, предложението Ченгенето да се прехвърли от държавна в общинска собственост трябваше да се гласува днес, а не на редовната сесия на местния парламент на 25 септември, тъй като крайният срок за кандидатстване по процедурата съвпада с този на сесията. От 2 години администрацията на Николов има подготвен проект за развитието на Рибарското селище.

Бургаският общински съвет се събира извънредно, ще иска Ченгенето от държавата

Вижте как ще изглежда Ченгене скеле (СНИМКИ)

Дискусията стартира с изказване на общинският съветник Живко Табаков. Той гласува „за" прехвърлянето на терена (докладната за това бе приета минута по-рано единодушно), но постави въпроса дали подобна инвестиция е необходима.

„Нужно ли е да инвестираме близо 1.9 млн.лв. от Общинския бюджет за другата година точно за такъв проект? Смятам, че много бързо се нахвърляме върху парите от ЕС, но в случая оттам ще дойдат едва 800 хил. лв. - сума, която е дори под 1/3 от общия бюджет. В докладната пише, че проектът ще допринесе за развитие на туризма, но аз не смятам така. Нито пък ще съхрани културата на рибарите там. Съмнявам се, че ще има и кой знае какъв приход за Общината. Ако спестим тези 2 млн. лв., ще имаме средства за осъществяване на други, по-важни проекти - например ремонтът на централни улици", коментира Живко Табаков.

Той бе контриран от общинския съветник от ГЕРБ Красимира Маркович.

„Този общински съветник... как му беше името? Табаков? Кой е той, че да разполага със съдбата на толкова много хора?! (визира рибарите) Откъде придоби квалификацията си, че да дава оценки за икономиката?", каза тя.

След тези думи атмосферата в залата се нажежи.

„Няма да коментирам г-жа Маркович. Но ще кажа, че най-вероятно 40% от тези средства, предвидени за проекта, ще отидат за комисионни, както обикновено става. Не си мислете обаче, г-жо Маркович, че разбирате от пристанища и от управление", отговори Табков.

Думата взе зам.-кметът по европейски политики и околна среда Руска Бояджиева. „Преглъщам репликата за комисионните. Пристанището не ни е самоцел, а част от цялостната концепция за развитие на региона", каза тя.

Пред микрофона застана и Диян Димов - директорът на „Пристанище Бургас" ЕАД. „Много бързо някои колеги забравиха какво се случи с Рибарското селище там преди няколко години. Как едно обикновено наводнение съсипа живота на толкова хора. Това стана, защото няма развита инфраструктура. Общинската администрация иска терена от държавата, за да го развие и поддържа. За такава докладна изобщо не би трябвало да има дебати", коментира той.

„Не става въпрос за това, аз попитах има ли смисъл да се похарчат тези пари за една закрита лодкостоянка. Рибарите така или иначе си паркират лодките в каналите около къщите им", включи се отново Табаков.

„Да, и това, че ги „паркират", както се изразихте, доведе до трагедията преди години...", отговори Димов.

В дебата отново се включи Маркович.  „Призовавам медиите да сведат точно и ясно до рибарите в Ченгене скеле какво говори как се казваше... Табаков. Аз лично няма да подмина репликата за комисионните и ще кажа, че след като е толкова смел господина, да го каже в присъствието на прокурор", каза тя.

„Всеки ден живея с надеждата в Общинския съвет на Бургас да има все по-малко хора като вас. За трите години, в които съм в местния парламент, съм правил многократно опити да променя просташкия ви тон. Вие за мен каквото и да кажете, сте напълно некомпетентна по всички теми", отговори й Табаков и допълни, че темата се е политизирала.

Думата взе и общинският съветник от ГЕРБ Димитър Людиев, който е сред най-опитните политици на ГЕРБ в Бургас.

"Г-н Табаков, точно Вие сте този, който политизира дискусията, като обвинихте ГЕРБ, че "взима комисионни". Искам да Ви припомня, че когато другите партии управляваха, нищо не се правеше, а пък парите потъваха. Когато говорите за тези "комисионни", говорете за това управление, а не за нашето. За 10 години, откакто ГЕРБ са на власт, в Бургас и в държавата като цяло са се случили много неща в позитивна насока именно с кандидатстването и печеленето на европроекти. Общината дава една сума, но получава много повече в замяна", каза Димитър Людиев. 

Спокойният и балансиран тон на изказването му на практика постави край на споровете в залата.

 

В Бургас обсъждат на високо ниво възможностите за европейско финансиране на крайбрежни проекти


29 май 2018

burgas.bg


 

 

В бургаския експо център "Флора" днес се провежда граждански диалог, подкрепен от Европейския комитет на регионите. В него участват местни, национални и европейски участници, които обсъждат различни аспекти на процеса за развитие на морската политика, по-специално тази в Черноморския регион.

Форума откри кметът Димитър Николов.

"Поставихме началото на поредица от събития, посветени на Европейския морски ден, на който Бургас е домакин в рамките на българското Европредседателство. Днешният форум е полезна възможност да обсъдим как ние, хората от черноморския регион, с инструментите на европейската солидарност през следващите години можем да повлияем благотворно на неговото развитие чрез интелигентна икономика, как да съхраним и умножим природните ресурси на нашето море", каза той. 

Като лектори във форума се включиха г-н Кристоф Клержо и г-жа Таня Христова (кмет на Габрово) от името на Комитета на регионите, които представиха възможностите за интелигентно финансиране на крайбрежни проекти, бургаският зам.-кмет по европейски политики и околна среда Руска Бояджиева, както и Огнян Златев - ръководител на Представителството на Европейската комисия в България. Като модератор се изяви социалният антрополог Харалан Александров, а събитието уважиха с присъствието си областният управител Вълчо Чолаков, представители на националните и местни органи на властта, неправителствени организации и предприемачи от морския бранш.

Дебатът акцентира върху следните теми:

* Интелигентно финансиране на крайбрежните проекти в рамките на ЕСФИ.

Общата политика в областта на рибарството и нейното въздействие върху добавената стойност на местните морски общности;

* Сини кариери и културно наследство - Укрепване на европейската идентичност чрез образование и култура;

* Подкрепа за регионалното развитие в областта на рибарството в морските общини, в контекста на европейската политика на сближаване.

 

 

Като представител на Сдружение "Морски сговор" във форума взе участие г-н Димитър Янчев, председател на Управителния съвет.

Още снимки

 


 

Старите рибари в търсене на онлайн чираци

 

Проект на отдел „Етнография" към Регионален исторически музей Бургас свързва два много различни свята - този на необятната морска шир и плетени мрежи с дигиталната информация и интернет.

Вече е одобрено финансиране от Програма „Културно наследство" за реализиране на идея на музейните специалисти с интересното заглавие „Старите рибари в търсене на онлайн чираци", съобщиха от Община Бургас.

Предвижда се създаване на дигитални видео уроци, които ще популяризират рибарските практики от българското Черноморие сред хора от цял свят. Те ще се превърнат и в мост между рибарските общности от различни краища на Европа, борещи се за съхранение на занаята.

С помощта на технологии за трансмисия и визуализация, ще бъде създадена основа за запазване на автентичните рибарски практики и предаването им към младите хора.

Преди година кандидатурата на РИМ Бургас „Плетене на рибарски такъми - таляни, мрежи и винтери: хилядолетен занаят от Бургаския залив" бе вписана като елемент в Националната листа на елементите на нематериалното културно наследство на Министерството на културата. С това музеят и Сдружение „Морски сговор" се ангажираха със съхраняване и популяризиране на традиционния занаят от рибарско селище Ченгене скеле.

Рибарите от Ченгене скеле

В търсене на начини това да се случи, музейните специалисти са установили, че най-достъпният и устойчив начин за съхранението на знанието за тънкостите на занаята в нашето съвремие е чрез дигитализация (заснемане на основни практики и такъми, създаване на видео уроци).

Така не само ще бъде привлечено вниманието на младите хора от дигиталната ера, но ще се даде и достъп до автентичното рибарство, което често остава твърде далеч от съвременните технологии, поясняват от Общината.

 

Как рибарите изпържиха рибата? Морските вълци от Ченгене скеле край Бургас залагат на идеи с опит

18 Ноември 2017
Източник: Труд

 

Как рибарите изпържиха рибата? Морските вълци от Ченгене скеле край Бургас залагат на идеи с опит

Димитър Янчев- Брадата просвети премиера Бойко Борисов и кмета на Бургас Димитър Николов за тънкостите на рибарлъкаПремиерът Бойко Борисов също гостува на рибарите. Лови предимно попчета. Когато дойде му дават въдици от своите.

Криза за кадри удря и рибарлъка. „Няма кой да ни наследи", клатят глави бургаските риболовци от селището Ченгене скеле. Само преди броени дни те създадоха МИРГ- нова рибарска група, в която се обединяват рибари от Бургас, Камено, селищата край езерата на морския град - Димчево и Тръстиково, за да кандидатстват по европейска програма и да усвоят средства.

Морските вълци от Ченгене скеле обаче категорично заявиха, че техните проекти няма да са за лодки, двигатели и мрежи, а за по- добра инфраструктура- пътища, градинки и паркинги. Риболовците искат да станат туристически обект, подобно на остров Света Анастасия. Накратко: селището да стане нещо като музей и посетителите от България и чужбина да видят на живо животът им в хижите, живописните канали, които ги опасват и по които лодките стигат до морето.

Така, те, морските вълци, ще влязат в нова роля, но пък тъжна- нямат млади наследници, които да ги оставят да работят в музея и да грабнат въдици и мрежи, да запърпорят с лодките в морето и да ги радват с добра слука.

Така например единственият майстор- плетач на мрежи в селището е Сталин Илиев. Той е готов да даде без пари майсторлъка си на някой младок.


Живописният вход на рибарското селище указва, че всичко далеч от морето е провинция.

Вече никой не плете мрежи, купуват ги готови, обаче рибари без плетач на мрежи, са като ято без водач. Има си там много тайни - колко да е голямо „окото" на мрежата, за каква риба да се пригоди. И още тайни за скърпването, съединяването и използването им през всеки сезон.

На бой отиват само старците

„Общо взето сме като във филма „На бой отиват само старците", обобщават в Ченгенето. Наскоро измислиха имена на улиците си- повечето ги кръстиха на ветрове: „Мелтем", „Лонгоз", „Сироко", но една си остана „Консервна". Тогава рибарите коментираха, че името не е избрано случайно, защото и те са като героите на Стайнбек- „обрулени от съдбата".

Наистина, всеки рибар тук е една неповторима история. Бай Янко-Попчето е един от хората, с когото може да се запознаеш. Врял и кипял в занаята. Има няколко лодки. Първата от тях кръстил „Попче", откъдето идва и пракорът му.

Димитър Янчев-Брадата е друг колоритен морски вълк, стар далянджия. Той често казва, че и даляните трябва да станат туристически атракции, защото вече са рядкост тези, които работят, както е било преди. Удоволствие е да се слушат разказите му за едновремешния риболов, когато всички дружно са влизали със специални лодки да гонят пасажите паламуд.

По мнението на всички обаче, рибата не е като едно време. Променила е пътя си и я няма никаква. Както „Труд" писа, в архивите се пази един стар рибарски дневник. В него може да се проследи риболова през 1938- 1940- та година. Тогава предците им са вадели в мрежите си най- много „чирозъ". Така са наричали черноморската скумрия. С този улов са се препитавали. Сега черноморската скумрия я няма. И не само нея.

Няма да гоня Михаля

Тази година беше бедна и откъм паламуд. Защото, след като миналия сезон паламудът буквално препълваше касите и лодките а- ха, да потънат от тежестта им, докато излязат на брега, тази имаше слука тук-таме.
Затова рибарите в Ченгенето са решили да стават туристическа атракция. за да може в „празните" години, да се занимават с нещо ново и така да се каже да изпържат рибата. С други думи, като не пълни мрежите им, те пък хич няма да я търсят. Та дано се умножи и идния сезон да ги зарадва.

Намерението им е да потегнат, боядисат и приведат в атрактивен вид рибарските си къщи. Да опънат отпред мрежите. Да лъснат лодките и да зачакат не рибата, а туристите в култовата си кръчма „Морски сговор". То всеки да разкаже по една история, дето си ги нижат всяка вечер - достатъчно е.


Живописният вход на рибарското селище указва, че всичко далеч от морето е провинция.

Познават се с Летисия Каста

Всички са преживели морски бури, на много от тях лодките са търпели корабокрушения. Дори някои са участвали и във филм- не като актьори, а като статисти. Бившият кмет на селото Стоян Сербеза разказваше приживе, че е возил в лодката си актрисата Летисия Каста. И това е самата истина. Станало е по време, когато на остров „Света Анастасия" се снимаше филма на Камен Калев „Островът" /през 2011- та година/.
Туристите ще гледат хижите, гемиите, мрежите, ще хапват рибена чорба в кръчмата „Морски сговор", а който поиска - ще може да се качи в нечия лодка и да излезе на риболов с опитен морски вълк. За целта обаче са нужни хубави, а не кални както сега улици и задължително, паркинг. Това е идея на общината и на кмета на Бургас отпреди няколко години и наближава тя да бъде успешно реализирана.

Много смешки, но и много шубе в историите на Ченгенето

За любопитните истории, които ще слушат жадните туристически уши - те край нямат. Например как една година /преди много години/, неколцина кръстили лодките си на пищна мома, дошла в селището да помага на този или онзи, и да им готви. Или как през една люта зима, седели в хижите си и видели навън десетина пеликана. Приели ги, нахранили ги, но един от пеликаните- Гошо, бил много влюбчив и непрекъснато ходел при жената на един от рибарите. Явно, харесал я. Рибарят отначало се шегувал с тази случка, но ако сега някой му я припомни, ставал от масата и сърдито напускал.

Следваща история: понякога ловят...рибешки глави. Самата истина. Ловят примерно чернокоп на чепаре. Обаче най-големият хищник, леферът, изяжда чернокопа и като извадят въдиците само рибешки глави висят страшно по тях.

Много смешки, обаче когато преди няколко години ги удари голямото наводнение, та ги откъсна от света, голямо шубе беше, доверява един от рибарите, пожелавайки анонимност. Тогава кметът Николов лично ходи да им помага. Много се направи. Разчистиха река Отманлийска, асфалтираха нов, хубав път до селището.
Обаче дълго време след това, щом завалял дъжд и всички хуквали към колите си. Натъпквали се вътре и се придвижвали до високото на хълма. Там, на сигурно, стояли по цяла нощ, докато не спре да вали. Дали и до ден днешен е така, не е ясно.

Няма да си признаят, пък и ако ги питаш, ще вземат да се разсърдят и да станат от масата. Тънкообидни са.

 

Учредиха Местна инициативна рибарска група Бургас - Камено

Burgas24.bg  / 24.10.2017

 

Преди броени дни бе учредено Сдружение с нестопанска цел "Местна инициативна рибарска група Бургас - Камено". Неговата цел е да се разработи стратегия за развитие на традиционния за региона сектор "Рибарство". В обхвата на инициативата попадат следните територии - к-с "Меден рудник", кв. "Крайморие", Рибарско селище "Ченгене скеле", кв. "Победа", кв. "Акации", с. Маринка, с. Извор, с. Твърдица, с. Димчево, както и всички населени места в община Камено. С готовата стратегия могат в близко бъдеще да бъдат аргументирани и защитени разнообразни проекти в подкрепа на рибарската общност.

Общините Бургас и Камено разчитат много на учредителите, сред които има представители на бизнеса и граждански сдружения, както и на инициативни жители на изброените населени места, да предложат интересни, но реални за осъществяване идеи.

След това те ще бъдат "облечени" в съответната проектна форма, за да се осигури европейско финансиране за ремонт и оборудване на лодки, туристически дейности и отглеждане на аквакултури, например.

Учредяването на сдружението стана факт след подписано споразумение за партньорство между Община Бургас, Община Камено и местни представители на стопанския и неправителствен сектор, действащи на обособената територия в изпълнение на проект №BG14MFOP001-4.001-0013 "Създаване на Местна инициативна рибарска група /МИРГ/ на територията на община Бургас и община Камено" по Програма за морско дело и рибарство 2014 - 2020 г.

 

В рибарското селище край Бургас ще има улица „Консервна"


Снимка: Десант
06 Октомври 2017

В рибарското селище край Бургас ще има улица „Консервна

Автор: Десант

Различните ветрове също ще намерят място на картата на селищното образуваниеПо идея на рибарското сдружение „Морски сговор" в Ченгене скеле край Бургас ще се появи улица „Консервна"

„На тази улица в едноименното произведение на Стайнбек живеят същите хора като нас, със същата съдба. За нас има улица „Консервна" повече от 15 години. Това е първата улица в Ченгене скеле. Всеки, който живее тук, знае къде е", споделя пред „Дарик" председателят на сдружението Димитър Янчев.

Той обяснява, че останалите пет улици ще се именуват на морски ветрове - сироко, бонети, леванти, мелтем и лодоз. „Каналите на селището са ориентирани изток - запад. Дали сме им наименования на рибарските названия на ветровете. Например входният канал е насочен на северозапад, затова и предлагаме да се казва лодоз", допълва още Янчев.

Искането за именуване на улици е изпратено до Общински съвет - Бургас и ще бъде гласувано по време на редовното заседание в края на октомври. Засега то е получило зелена светлина от съответните постоянни комисии към местния парламент.

 


Рибарите от „Ченгене скеле" ще се борят за етнографски статут

07-06-2017  

 

faragency.bg


През юли подписват договор с ЮИДП-Сливен за наем на земята за 10 години

„Превърнаха цялото крайбрежие в лъскави марини, а на нас не ни оставят дори резерват по примера на индианците", заяви председателят на „Морски сговор" Димитър Янчев

Георги РУСИНОВ

 

През юли от сдружение „Морски сговор" в рибарското селище „Ченгене скеле" ще подпишат десетгодишен договор за наем на земята с Югоизточно държавно предприятие-Сливен, което е собственик на терена.

Все още няма развитие по статута на рибарското селище„Ченгене скеле". Оказа се, че от миналия юли рибарите са с едногодишен договор за наем към ЮИДП-Сливен относно земята. Димитър Янчев, председател на сдружение „Морски сговор", поясни, че след изтичането му се надяват да подпишат десетгодишен договор, с който обаче според него не се решава статутът на селището. „Той просто донякъде ни дава право да стоим на тази земя", уточни Янчев. Тези договорни отношения между рибарското селище и ЮИДП-Сливен са вследствие решение на Министерството на земеделието и храните.

Все още сградите там са незаконни. Според Янчев те не могат да се узаконят без законодателни промени. „Ние сме подготвили законодателни инициативи и ще ги предложим на бургаските депутати, като се надяваме някой от тях да ги внесе в Народното събрание. Притесняваме, че сега е напрегнато и едва ли тези промени ще бъдат приоритетни", заяви той. Текстовете още не са напълно изчистени, но според председателя на „Морски сговор" ще има нов Закон за рибарство и аквакултура. В него той се надява да се вместят рибарските селища, защото проблемът е за цялата страна - от Дунава до Черноморието.

Рибарското селище отскоро се води със статут „Нематериално културно-историческо наследство". Съгласно това има известни колебания дали то да бъде обявено за зона за запазване на занаяти, култура и език, които според Янчев са наистина различни и би следвало да бъдат съхранени по примера на „Етъра", а не да се занимава само с промишлен риболов. Според него в световен мащаб съществува насока към връщането на аквакултурите, към риболова с най-ниско въздействие към околната среда.

Янчев е категоричен, че селището не може да бъде сравнявано с ромско гето, но ако се допусне узаконяване на нелегалните постройки, това ще бъде прецедент за узаконяването на всички незаконни сгради, включително и ромските. „Разчитаме на някакъв режим на търпимост евентуално. Омръзна ни да повтаряме едно и също вече 40 години. Все стигаме донякъде и после пак в началото и това при всяко ново правителство", оплаква се рибарят.

При последната си визита при рибарите преди около месец, омбудсманът Мая Манолова е обещала да се ангажира за изчистване на текстовете по проектозакона. Янчев отчита това като солидна помощ, защото обикновените хора в селището нямат възможност да наемат светила в правото, които да им помагат. „Досега тя винаги е била много добронамерена към всички наши искания, защото те не са кой знае какво. Превърнаха цялото крайбрежие в лъскави марини, а на аборигените не им оставят дори резерват, както в Щатите за индианците. Искаме едно автентично със своя бит и култура място да се запази. Хората искат да придобият някаква сигурност преди да инвестират в каквото и да е било", завърши Янчев.

Години наред "Ченгене скеле" бе обект на остри полемики, заради незаконното строителство и сблъсъка между местните, които изкарват прехраната си с риболов поколения наред и собствениците на огромни незаконни вили, построени в съседство.

Главният архитект на Бургас Веселина Илиева заяви, че за „Ченгене скеле" има влязъл в сила подробен устройствен план (ПУП), с който е предвидена улична мрежа, урегулирани имоти за елементите на техническата инфраструктура и урегулирани имоти за рибностопански дейности (рибарски хижи). Имотите, които са за улици и инфраструктура, са с променено значение и вече не представляват горски фонд, а урбанизирани имоти, които са държавна собственост, както и тези, които са горски фонд. За всичката инфраструктура Общината е възложила и има изготвени проекти за канал, вода, улично осветление, улици и пречиствателна станция. Тези проекти са вече инвестиционно готови и ако има финансиране, може да започне изграждане на инфраструктурата.

 


Община Бургас планира изграждане на етнографски комплекс в рибарско селище Ченгене скеле

28/06/2016


 

Кандидатурата на Регионален исторически музей Бургас и Община Бургас „Плетене на рибарски такъми - таляни, мрежи и винтери: хилядолетен занаят от Бургаския залив" бе отличена на церемония за вписване на нови елементи в Националната листа на елементите на нематериалното културно наследство, състояла се в Галерия „Средец" на Министерството на културата.

Организациите, предложили кандидатурите и поемащи ангажимента, свързан с тяхното съхраняване и популяризиране, бяха удостоени от Вежди Рашидов  с голямото отличие на Министерството на културата „Златен век" - печат на цар Симеон Велики. Бургаската кандидатура бе представлявана от Димитър Янчев - председател на сдружение „Морски сговор" от рибарско селище Ченгене скеле, част от което е предложеният носител на традиционния занаят - Сталин Илиев.
Финалът на Националната кампания „Живи човешки съкровища - България" - етап 2016 г. дойде след решение на експертна комисия, оглавявана от проф. Димитрина Кауфман. На 17.06.2016 г. комисията прегледа всички подадени 41 кандидатури и излъчи предложение за нови 10 елемента, които да бъдат утвърдeни от министъра на културата и вписани в Националната листа на нематериалното културно наследство.
Кандидатурата „Плетене на рибарски такъми - таляни, мрежи и винтери: хилядолетен занаят от Бургаския залив" е сред номинациите, които ще бъдат предложени за включване в Световната листа на ЮНЕСКО. Националната представителна листа до момента е била попълвана 4 пъти - през 2008, 2010, 2012 и 2014 г., а това е втората кандидатура на РИМ Бургас, която успява да достигне до международния етап. През 2008 г. нестинарството заслужено бе обявено за световно нематериално културно наследство и влезе в списъка на ЮНЕСКО.
Регионален исторически музей - Бургас избра за своя кандидатура точно тази характерна дейност на местното население, тъй като занаятът „плетене на рибарски такъми" е на отмиране в традиционният си вид. Археологически находки - куки за плетене и тежести за мрежи, намерени на н.Форос край кв. Крайморие, свидетелстват, че той е бил практикуван в Бургаския залив още от дълбока древност. Община Бургас има амбицията да подпомогне съхранението на този занаят чрез изграждане на етнографски комплекс в р.с. Ченгене скеле, където живите носители на традицията ще могат да я демонстрират и предават на новите поколения.

burgas.utre.bg

Плетенето на такъми в Ченгенето става нематериално културно наследство

25 юни 2016

Плетенето на такъми в Ченгенето става нематериално културно наследство

Плетенето на такъми в Ченгенето става нематериално културно наследство / Ивелин Иванов

Този сайт се израбoти
с любезната подкрепа на
преводаческа агенция "Нов Век"
© morskisgovor.com 2022
Всички права запазени
изработка: bgwebdesign.org