morskisgovor.com  
За нас | Форум | Контакти | Новини
 

 

 

 

   

 

 

1.ОБЩЕСТВЕН КОМИТЕТ

 

 

Стефан Диомов  Стефан Диомов 

Музикант - ..."С песни ще спрем багерите."

 

Тони Димитрова  Тони Димитрова

Певица - ..."Ще бъде жестоко ако останем безразлични. Там е много красиво!"

 

Ваньо Вълчев  Ваньо Вълчев

Поет - ... "Безумие! Ще напиша песен за тях..."

 

Росица Йовчева  Росица Йовчева

Архитект - ... "Проблемът е хуманитарен. Пощадете хората, за да не ходят по психиатрии. Плачем за едно отсечено дърво, а за тях не милеем."

 

Пейо Пантелеев  Пейо Пантелеев

Поет - ..."Никога! Ще стане като стария Бургас - няма го ..."

 

Димитрина Тенева  Димитрина Тенева 

Актриса - ..."Багерите ще срутят къщите, но ще разрушат и душите им ..."

 

Живко Иванов  Живко Иванов

Художник - ... "Нямам нищо там. С вас съм хора..."

 

Кольо Кехайов  Кольо Кехайов

Художник - ... "Подкрепа пълна."

 

Хикмет Мехмедов

Хореограф 

 

Константин Константинов

Фотограф


 

2.ОРГАНИЗАЦИИ

 

Резултат с изображение за Община Бургаслого

 

Община Бургас


Резултат с изображение за Регионален исторически музей-Бургас лого
Регионален исторически музей-БургасРезултат с изображение за Фондация „Виа Понтика

Фондация Виа Понтика

 

 

 

 

 

3.ПРИЯТЕЛИ

 

Резултат с изображение за banner about mission

 


   

Стоян Боев - Сербеза

Ти не дочака. Липсваш...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27. 06.2011 - в. Компас

„Ресорните министри Росен Плевнелиев и Мирослав Найденов ще подготвят необходимите документи и най-рано следващата сряда/ 29 юни/, а най-късно след още една седмица статутът на  Рибарското селище в Ченгене скеле ще бъде разгледан на заседание на Министерски съвет", заяви министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в Бургаска област в събота. Според него след замяна на горския фонд, върху който са разположени  и каналите, и къщите, с общински земи рибарите ще си имат селище и ще могат да си ловят риба на спокойствие. Обаче премиерът не успя да даде задоволителен отговор на въпроса на Компас: Как ще бъдат отменени влезлите в сила съдебни решения за незаконно строителство, следствие на които се събаряха и ще се събарят къщи. „ Имам главен секретар и юристи. Те да търсят възможностите за узаконяването на къщите." - отсече премиерът....

 

Писмо за подкрепа

на сдружение „Морски сговор" - Бургас

Без риба няма рибарство. 

 

Една от целите на организацията „Грийнпийс" в световен мащаб е защитата на моретата и океаните, на морските екосистеми и на рибните популации.

Дребномащабният традиционен риболов е и риболовът на бъдещето - ако искаме да има риба в Черно море и след 10 години именно риболовът с ниско въздействие върху морето трябва да бъде запазен и развиван.

В момента държавата не показа някакви признаци да осъзнава необходимостта да подкрепя този тип устойчив риболов. Риболовът, който ще позволи традиционния поминък на крайбрежните общности по нашето Черноморие да бъде съхранен.

Рибните запаси на морето ни са намалели драстично. Видове с основно стопанско значение като калканът са пред колапс. Морето страда от замърсяване, но и от прекомерна човешка намеса - като тралирането на морското дъно. Индустриалният риболов с агресивни методи разрушава морските екосистеми.

„Грийнпийс" - България подкрепя рибарите, които се грижат за морето.
Подкрепя усилията на сдружение „Морски сговор" да запази рибарското селище в Бургас и така да запази традиционният си поминък. Рибарските селища със своя чар и традиции могат да бъдат сърцето на черноморските ни градове - ако се погрижим за тях.

 

25.04.2013

Деница Петрова

ръководител „Грийнпийс"-България

 

Петко Бочаров

Журналист

 

Бургас е наистина станал много приятен град. Минах през града миналата година и разбрах защо са го обявили за най-хубавия за живеене град в България - с административен талант, плюс култура и вкус, от едновремешното сиво селище на соца се е получило нещо забележително. Браво на този кмет, браво на градския съвет, браво на правителствата, управлявали страната ни  през последните 20 години. Няма съмнение, че след парламентарните избори през май, досегашното градско ръководство няма да бъде сменено, пожелавам му да продължи с летящ  старт нататък. Може вече да си позволи дори да експериментира с туристическите атракции - ако е вярно това, което прочетох наскоро във столичен вестник, че се проектира построяването на „океанариум", в който щяло да има и акули!! А защо не? Океаните може да са много далеч, но защо нашенецът да не види какво представлява  една „голяма бяла" например, та белки разбере от какви страхотии ни е опазил дядо Господ в доброто ни старо Черно Море. И изобщо колко благословена е нашата природа.

Но да не се отплесвам от темата, заради която седнах да напиша това послание - фактът, че и до този момент бургаските рибари от „Ченгене скеле" не намират спокойствие, продължават да живеят с надвисналата над главите им перспектива да бъде заличено с булдозери селището им южно от града.

Г-н Кмете, г-да общински съветници, до кога ще се уфлянквате с узаконяването на селището. Защо бавите нещо, което ще е от полза за всички. Това, че става въпрос за поминъка на най-непретенциозния сегмент от градското население, е едно на ръка, няма спор доколко идиотско би било да се отнеме на рибарите „хляба" им. Но с подържането на висящата угроза става дума и за други неща. Първо, това са хора, чийто манталитет се е оформял чрез ежедневно общуване с морето. А с  Морето (с главно „М") се общува без притворство. Рибарите не са обикновени българи от сушата, те мислят различно от селянина, който нарича домашните си животни „стоката". Рибарите са истински, не са измислени, те са автентични. Селището им е дело на поколения, това не са хотелите от Слънчев бряг. Голямата бяла акула в аквариум би била наистина глезотия за европееца, но на брега на нашето море няма да е на мястото си. А селището е едно бижу, със своите канали, даже с ламаринените си бараки, с „лодкостоянките", „хелингите", „лебедките", мрежите. Имате една даденост, за каквато много градски управи биха дали милиони.

Да се унищожи безмозъчно продуктът на процес, продължил  десетилетия е идотизъм, не мислите ли? Много малко му трябва на „Ченгенето", за да се получи най-интересната за чужденеца крайморска атракция. Само още да се пипне тук и там. Г-н кмете, докарахте града до това, което е сега, значи знаете какво да правите. Не се бавете. Партията ви стопроцентово ще управлява и занапред, нямате избор, действайте за узаконяването на рибарското селище. Ако има индивиди, които най-малко заслужават да бъдат огорчавани, това са моите приятели бургаските рибари. Сербеза вече го няма, мир на праха му, ала другите са тук, привлечете ги да участват в изработването на това, което би могло  да се превърне в черешка на бургаската торта.

ПЕТКО БОЧАРОВ     

13 април 2013

Петър Генчев  

Единствено рибарите от Ченгенето все още носят неповторимия дух на истинския Бургас.

13 май 2013                                                                         

Петър Генчев


 

 

4.ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

 


Европейска комисия

Европейска комисия - Генерална дирекция за морско дело и рибарство

Европейски съюз в България

Структурни фондове на ЕС

Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури - България

Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури - Румъния

Институт по рибарство и аквакултири - гр. Пловдив

Институт по рибни ресурси - гр. Варна


 

 


Този сайт се израбoти
с любезната подкрепа на
преводаческа агенция "Нов Век"
© morskisgovor.com 2022
Всички права запазени
изработка: bgwebdesign.org